kolmapäev, 29. september 2010

Kuum hinnateema läbi Rohke Debelaki prisma, ehk kokkuvõtteid viimaste päevade libauudistest.

  • Miks on hinnad Euroopa keskmisel tasemel, aga palgad ei jõua sellisele tasemele mitte kunagi? Põhjuseks on loomulikult palga keemiline koostis. Palga molekulid ei allu inimese tahtele. Praeguseks ei ole ka avastatud, kuidas palga jäävuse seadust muuta. Ilmselt on palk muutumatu suurus, mille tõstmine käib inimkonnale üle jõu. Hindade tõstmine on võimalik, kuna hinnamolekule saab mõjutada kasvõi ainult mõtte jõul.
  • Suuremate poekettide juhatused kohtusid arutamaks tatrapaanikast saadud õppetundi. Arutelu käigus leiti, et aeg ühiseks laiapõhjaliseks ja tugevaks hinnatõusuks on küps. See et tatar osteti ära kõikidest kauplustest on ohu märk ja näitab, et tarbijatel on tohutud rahavarud millega nad võivad soovi korral halvata kõikide kaupluste töö, ostes paari päeva jooksul poodidest ära kõik asjad. Takistamaks olukorda, kus poest pole enam midagi saada, tuleb kõiki hindu tõsta ennetavalt 400% ja jääda lootma, et see esialgu mõjub. Ettevaatlik peab olema, sest juba on Venemaa poolt kuulda, et tatrapaanika asemel on veel tulemas kamapaanika, grillkanapaanika ja samuti 2-liitriste saunakibude paanika ning vetthülgavate ujulestade paanika. Ostjad on oma pangaarvetele kriisiaastatel kogunud enneolematu rahatagavara ja see võib kogu kaubanduse paari ööpäevaga olematuks muuta.
  • Piimatootjad otsustasid siiski tarbijatele vastu tulla ja loobuda hinnatõusust. Kuna piimaliitri kallinemine on tundlik teema, siis jääb hind samaks, muutub aga liitri maht. Alates homsest on 1 liiter mitte 1000ml vaid 700ml. Kui majanduslik olukord seda nõuab, siis on plaanis piimaliitri maht veel üle vaadata, ning reaalse vajadusega vastavusse seada. Nii on tootjad rahul, ning ka tarbija, kes saab piimaliitri ikka endise hinnaga poest kätte. 10 aasta pärast saab koduperenaine 10-liitrise piimavaadi poest oma ridikülis ära tuua.
  • Sotsiaalministeeriumi spetsialistide grupp on valmis saanud analüüsi, millest selgub et hinnatõusud jätavad inimestele järjest rohkem raha kätte. Hinnad on jõudmas Euroopa keskmisele tasemele, palgad aga jäävad kõvasti alla. Kui hinnad edaspidi veelgi tõusevad ja palgad langevad saavad inimesed poest üha vähem osta kuni selleni, et paari aasta pärast ja ei jõua inimene poest enam midagi osta ja kogu palk jääb talle alles. 10 aastaga peaks Eestist saama niimoodi Euroopa kõige rikkam riik.
  • Sotsiaalministeeriumis sai eilseks lõplikult paika ametlik vaesuspiir. Vastavalt eeskirjale tõmmatakse vaesuspiir 57 km kauguselt ümber Tallinna. Vaesuspiir hakkab eraldama vaeseid ja neid, kes oma eluga ise toime tulevad. Et vaesed ei pääseks teisel pool vaesuspiiri elavaid inimesi segama, kutsutakse uuest aastast ellu ka vaesuspiirivalve.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar